Skip to main content

Teplovodní vytápění

Teplovodní vytápění využívá vodu jako médium pro distribuci tepla po objektu. Jeho spolehlivým a ekonomickým zdrojem se může stát kvalitní tepelné čerpadlo.

Stále využívanější alternativou k tradičním zdrojům vytápění, jako je elektřina nebo kotel na tuhá paliva, je moderní tepelné čerpadlo. „Hlavní výhodou tepelného čerpadla je jeho bezúdržbový chod a nízké provozní náklady. Pokud byl dům původně vytápěný například plynem nebo elektřinou, může být finanční úspora po výměně starého kotle poměrně výrazná. Oproti vytápění dřevem nebo uhlím je jeho provoz zase podstatně jednodušší. Není třeba řešit nákup topiva nebo revize kotle a komínu. Jeho koupi navíc podporuje i stát, na pořízení tepelného čerpadla lze získat i dotace, s jejichž vyřízením jsme našim klientům připraveni pomoci,“ popisuje benefity tohoto typu vytápění Jakub Tykal, obchodní a marketingový ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel. Majitelé domu vytápěného tepelným čerpadlem mají také zpravidla nárok na nižší sazbu za elektřinu. Navíc jde o způsob vytápění, který je šetrný k životnímu prostředí.

Výběr vhodného čerpadla


při výběru tepelného čerpadla je třeba vzít v potaz situaci a stav budovy a na základě toho zvolit zařízení s dostatečným výkonem

U tepelného čerpadla jako primárního zdroje vytápění je třeba zohlednit situaci a stav budovy a na jejím základě zvolit dostatečně výkonné zařízení. „Moderní novostavby musí splňovat přísné stavební předpisy s minimem tepelných ztrát, proto pro jejich vytopení stačí méně výkonné tepelné čerpadlo. U starších domů lze sice ztráty tepla částečně snížit například výměnou oken a zateplením fasády a stropu, ale i tak se taková budova svými tepelně izolačními vlastnostmi nebude rovnat moderní novostavbě. Tomu by mělo být uzpůsobené i čerpadlo, které pro vytopení bude potřebovat větší výkon. Určitě proto doporučuji si raději připlatit a vybírat dostatečně výkonný typ,“ radí Jakub Tykal z ACONDu. a dále pokračuje: „Z toho důvodu jsme vyvinuli tepelné čerpadlo ACOND PRO R, které je se svým výkonem do 18 kW určené speciálně právě pro rekonstrukce, zatímco potřeby novostavby zcela pokryje čerpadlo ACOND PRO N s výkonem do 9 kW. V obou případech se jedná o invertorové čerpadlo typu vzduch-voda.“ Zjednodušeně se dá říci, že méně výkonné čerpadlo přinese nižší pořizovací cenu, ale pravděpodobně o něco vyšší provozní náklady. Výkonnější čerpadlo bude patrně nákladnější při pořízení, ale částka za jeho provoz bude nižší. Úspora se navíc každým rokem sčítá.

Záleží ovšem také na energetické účinnosti zařízení, která v podstatě říká, kolik tepla čerpadlo dokáže vyrobit při odběru 1 kW ze sítě. Čím tedy bude účinnost vyšší, tím lépe. „Důležitým faktorem, podle kterého je dobré se orientovat, je sezónní topný faktor SCOP. Ten ukazuje průměrnou účinnost čerpadla za celý rok. Doporučuji vybírat z takových zařízeních, u nichž se tato hodnota pohybuje kolem pěti,“ upozorňuje Jakub Tykal z ACONDu. Dobré je také porovnávat účinnost při nižších teplotách, při nichž se některá zařízení blíží k poměru 1:1 a nejsou tedy patřičně úsporná. Sledujte také energetický štítek, který je rovněž dobrým indikátorem dostatečné kvality a účinnosti vybraného modelu. Ideální je volit z čerpadel s účinností A+++/A+++.

Hlučnost, kompresor a chladivo

Pořízení tepelného čerpadla je poměrně zásadní investice, kterou podnikneme na mnoho let. Aby dokázalo dlouhodobě, spolehlivě a úsporně vytápět, je třeba se poohlížet po dostatečně kvalitním a výkonném zařízení. „Jedním ze základních kritérií, podle kterých lze dobré čerpadlo poznat, je jeho hlučnost. Tu číselně definuje tak zvaný akustický výkon, který se měří v laboratoři,“ upozorňuje Jakub Tykal z ACONDu a pokračuje: „Velká většina výrobců přitom uvádí pouze akustický tlak, což je vypočítaná hodnota, která hlučnost čerpadla stanovuje pouze orientačně. Zpravidla vykazuje příznivější čísla, ale přitom v podstatě nic neříká o tom, jak hlasité zařízení ve skutečnosti bude. Že je v těchto dvou veličinách rozdíl, se ale přitom majitel domu většinou vůbec nedozví. U čerpadel přitom záleží na každém decibelu. Zajímavé je, že každé 3 dB zdvojnásobí jeho hlučnost. Pro představu naše čerpadlo ACOND PRO R má hladinu akustického výkonu 49,3 dB. Průměrné hodnoty na českém trhu se přitom pohybují mezi 55 – 65 dB. Takové zařízení tedy bude čtyřikrát i vícekrát hlučnější.“ Na to, jak tiché čerpadlo po instalaci ve skutečnosti bude, má vliv i jeho umístění u domu. Jakákoliv blízká odrazová plocha, jako je třeba nedaleký plot, zídka nebo i keře, mohou akustické vlastnosti zhoršovat. Spolehlivý dodavatel by měl na toto vše upozornit a navrhnout vhodné řešení v umístění dodávaného zařízení.

Důležitou roli u čerpadla hraje i kompresor. Nejvhodnější a v současnosti nejpoužívanější je tak zvaný scrollový typ. Rovněž je vhodné zajímat se o to, jaké chladivo bylo použito. „Chladivo má v čerpadle zásadní funkci, protože zjednodušeně řečeno přenáší získané teplo do topné vody, kterou následně rozvádí radiátory nebo podlahové topení po domě. Tím nejpokročilejším je v současnosti propan R290, který má nejlepší termodynamické vlastnosti a rovněž je i ekologický, protože nenarušuje ozónovou vrstvu. Na trhu ho ale používá jen několik málo předních výrobců,“ dodává Jakub Tykal z ACONDu. Roli u čerpadla hraje i jeho obal. Běžně používaný lakovaný plech se časem oprýská. Ideální je tedy například nerezová ocel, která zůstane dlouhé roky jako nová.

TIP: Čerpadlo pracuje online

Systém vzdálené správy umožňuje výrobci řešit případné regulace nebo drobné opravy na dálku. Majitel tak nemusí čekat na výjezd technika.

Tepelná čerpadla stále zdokonalují svůj provoz a platí to i pro jejich případný servis. Majitel tak v podstatě nemusí řešit téměř nic. Umožňuje to inovativní systém vzdálené správy, díky kterému je možné případné regulace nebo drobné opravy řešit zcela automatizovaně. „Všechna naše čerpadla při instalaci připojujeme také na internet, díky čemuž můžeme na dálku monitorovat jejich provoz. Náš dispečink pravidelně vyhodnocuje efektivitu a funkčnost čerpadla. Díky tomu jsme schopni případné regulace nebo drobné opravy řešit na dálku, třeba jednoduchou změnou nastavení nebo přehráním software. Tuto službu navíc poskytujeme zdarma,“ říká Jakub Tykal, obchodní a marketingový ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel. O případné komplikaci tak výrobce ví často dříve než majitel, který tak nemusí čekat na výjezd technika. Tepelné čerpadlo je navíc možné připojit i do systému chytré domácnosti.